Publicatie Parool

De aankondiging van het boek met een hele pagina in Het Parool!

 

Jaap van den Beukel richt zijn camera ook op zijn directe omgeving: Amsterdam-Noord

Wekelijks licht de redactie van Het Parool een bijzondere expositie of een fotoboek uit. Deze keer: Mijn Noord.

Fotograaf Jaap van den Beukel kun je er bij hebben in je buurt. Hij werkt in opdracht van bladen en bedrijven, maar richt de camera ook graag op zijn directe omgeving. Het leidde toen hij nog op IJburg woonde tot een mooi fotoproject over de vele tieners daar.

Tegenwoordig woont hij in Noord en dat leidde wederom tot zo’n project: Mijn Noord, over de bewoners van Tuindorp Nieuwendam. Waar IJburg de wijk is met de jongste bevolking van Nederland, wonen in Nieuwendam vooral oudere Amsterdammers. Amsterdammers van het ouderwetse soort ook: volks, recht voor zijn raap, in voor een gebbetje. Boos zijn ze soms ook.

Jaap van den Beukel zette de Nieuwendammers niet alleen op de foto, hij liet ze ook hun verhaal vertellen. Na een buitententoonstelling en een website is er nu het boek Mijn Noord, waarin 75 Noorderlingen worden geportretteerd in woord en beeld.

Van den Beukel woont naar zijn zin in Noord, in een jarenzestigflat nét buiten Tuindorp Nieuwendam, maar je zou bijna wensen dat hij binnenkort opnieuw verhuist binnen Amsterdam. Meer buurten verdienen zo’n liefdevol fotoproject.