Architect Thomas Rau

Voor KIWA fotografeerde ik Thomas Rau, bekend van onder andere zijn onlangs verschenen boek 'Material Matters’.

Thomas Rau ziet een nieuw economisch systeem voor zich. Een meer duurzame en éénvoudigere manier om met producten en consumptie om te gaan. Onze huidige economie draait op afvalproductie, en dat is verre van efficiënt. Het is van belang om de overstap te maken van product naar dienst. Op die manier wordt de producent altijd gedwongen zijn product in perfectie aan te leveren. Er zal dan een radicale verandering plaatsvinden in de denkwijze van de producent, omdat deze altijd verantwoordelijk blijft voor zijn product. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met het product als de huur is beëindigd? Hergebruik van grondstoffen zal hierdoor dus worden gestimuleerd.

'Wat er niet is, dat is er niet. Wat er wel is, daarvan moeten we zorgen dat het niet verloren gaat.' (VPRO Tegenlicht 2015)